четверг, 15 мая 2014 г.

Як наш власний мозок над нами знущається

Навколо нас дуже багато людей, які тільки й займаються тим, що маніпулюють нашою свідомістю, пускаючи пил в очі. Це і маркетологи, і фокусники, і політики, і креативні рекламщики. Ми, як правило, вже приймаємо це як належне, тому досить спокійно реагуємо на чергове запудрення мізків. Але є дехто, у кого дуже добре виходить керувати нашою свідомістю, регулярно нас обманюючи і відволікаючи.
Ось трюки, якими мозок опанував досконало:
1. Ми сліпі до змін. Знаєте, що ви не зможете помітити навіть очевидні зміни в об’єкті, на який був спрямований ваш погляд хвилину тому. Що це означає? Наприклад, ви розглядаєте фотографію свого улюбленого виконавця, і тут на кілька секунд ви відвертаєтеся від неї, а потім знову повертаєтеся до неї. Якщо за час вашого відволікання на вашому улюбленці з’являться окуляри і зелений піджак, то ви в переважній більшості випадків не помітите зміни, а все через те, що так влаштований наш головний орган.
2. Переривистий рух очей маскується. Суть в тому, що приблизно 40 хвилин в день кожен з нас абсолютно сліпий, але зовсім цього не помічає. Ви можете самі це перевірити. Швидко спрямуйте свій погляд у бік кухні. У ту частку секунди, коли ви відвели погляд від комп’ютера до кухні, ви були абсолютно сліпі. І, природно, цього не помітили.
3. Неусвідомлений плагіат. Наш мозок краде чужі ідеї, а нам їх підсовує як свої власні. Мозок зовсім не в усьому такий гарний, як нам може здатися. Одне з найбільш слабких його місць – це можливість запам’ятати те, яким є першоджерело тієї чи іншої ідеї. У випадку з мозком, головне – це сама ідея, а звідки вона прийшла вже не так важливо.
Джерело:cikave.org.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий