четверг, 15 мая 2014 г.

Американцям вдалося створити детектор стиглості фруктів

Нещодавно інженери Масачусетського технологічного інституту повідомили про те, що їм вдалося створити простий, компактний і водночас потенційно дешевий детектор концентрації етилену. Простими словами – детектор стиглості фруктів.
В основі цього приладу нанотрубки, які піддалися спеціальній вуглецевій обробці.
Як відомо, етилен являє собою дуже просту і водночас досить інертну органічну сполуку з подвійним зв’язком СН2 = СН2. Для того щоб зробити нанотрубки чутливими до концентрації, інженери Масачусетського технологічного інституту використовували спорідненість етилену до іонів міді. Вони нанесли комплекс міді і органічного комплексоутворювача прямо на нанотрубки.
Вуглецеві нанотрубки виділяються тим, що володіють здатністю дуже чутливо реагувати на будь-які сторонні домішки. При адгезії провідність нанотрубок помітно падала, але коли інженери приєднали до комплексів етилен, опір став ще більш сильнішим.
В результаті прилад став дуже чутливим до відносно інертного газу. Вченим вдалося ще більш підсилити чутливість приладу за допомогою додавання невеликої кількості в суміш нанотрубок полістиролу. Це робило суміш більш пухкою, відповідно саме тому підвищувалася ймовірність зв’язування молекул газу.
В кінцевому результаті прилад отримав здатність виявляти від 0,5 до 1 молекул етилену на мільйон молекул повітря. При цьому концентрація газу в фруктах складає від 0,1 до 1 частинок на мільйон.
Даний прилад дає можливість контролювати дозрівання будь-яких плодів так, щоб під час перевезення вони не псувалися або не переспівали.
Джерело: cikave.org.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий